Μοιραστείτε την φωτογραφίαςσας #lorealpro και γίνετε μέρος των fan μας!

Menu

Πιτυρίδα vs Ξηροδερμία: Πώς να τα διακρίνεις

Getty images concern

Ένα τριχωτό της κεφαλής με νιφάδες μπορεί να είναι όχι μόνο άβολο και ντροπιαστικό, αλλα μπορεί να συνοδεύεται και από δυσφορία όπως η στεγανότητα, η φαγούρα και ο πόνος. Ανακαλύψτε ποιές είναι οι αιτίες που προκαλούν την ξηροδερμία και πώς μπορείτε να βοηθήσετε τη μείωση των συμπτωμάτων και να εμποδίσετε την επαναφορά της.  

Πιτυρίδα εναντίον ξηροδερμίας: ποιά είναι η διαφορά; 

Όταν έχουμε να κάνουμε με την πιτυρίδα ενάντια στην ξηροδερμία, υπάρχουν κάποιες βασικές διαφορές που θα σας βοηθήσουν στη θεραπεία κατά της πιτυρίδας/ξηροδερμίας. Διαβάστε για να ανακαλύψετε τι προκαλεί αυτά τα δύο προβλήματα που συνδέονται με τις νιφάδες του τριχωτού της κεφαλής. 

Τί είναι η πιτυρίδα; 

Τόσο οι άνθρωποι όσο και τα ζώα μαδάνε (δέρμα, μαλλιά, γούνα, πούπουλα) με μία φυσική διαδικασία γνωστή ως απολέπιση. Ενώ όλοι χάνουν φυσικά το δέρμα τους, συνήθως αυτά τα μικροσκοπικά κύτταρα παραμένουν αόρατα, απομακρύνονται με τον αέρα και γίνονται σκόνη. Ωστόσο, η πιτυρίδα είναι όταν αυτά τα νεκρά κύττατα δέρματος συγκροτούνται στην επιφάνεια του δέρματος και συναθροίζουν ορατές, λευκές νιφάδες. Τότε αποσπούνται από το δέρμα και κατακάθονται κατά μήκος της τρίχας και πάνω στους ώμους σας.

Τί είναι η ξηροδερμία ;

Όπως απλά γεννιόμαστε με ένα συγκεκριμένο χρώμα μαλλιών ή ματιών, τα γονίδια προκαθορίζουν το φυσικό τύπο του δέρματός μας. Αυτοί οι τύποι δέρματος διαιρούνται  σε λιπαρό, ευαίσθητο, μεικτό, κανονικό ή ξηρό. Ο τελευταίος, το ξηρό δέρμα, προκαλείται από την αδυναμία του δέρματος να παράγει σμίγμα και φυσικά έλαια ώστε να διατηρήσει την υγρασία του. Ως αποτέλεσμα, το ανώτερο στρώμα του δέρματος ξεραίνεται, σπάει και μαδάει σε λεπτές νιφάδες, και θα μπορούσε να ειναι ο λόγος για τον οποίο παρατηρείτε μικρές λευκές νιφάδες δέρματος στο τριχωτό της κεφαλής σας και στα μαλλιά σας. Αυτή η κατάσταση μπορεί να διαγνωστεί μέσω ενός ξηρού και ερεθισμένου τριχωτού της κεφαλής, ενώ η πιτυρίδα δεν προκαλεί συχνά ερεθισμό.  

Πιτυρίδα εναντίον ξηροδερμίας: παρόμοια συμπτώματα, διαφορετικές αιτίες

Η πιτυρίδα δεν οφείλεται απαραίτητα στον τύπο του δέρματός σας, και φαίνεται συνήθως διαφορετικά από τις λευκές νιφάδες που προκαλούνται από τη φυσική ξηροδερμία. Ενώ το ξηρό δέρμα έχει σαν αποτέλεσμα μαλλιά που φαίνονται ξηρά, η πιτυρίδα δεν συνδέεται με τον τύπο του δέρματός σας. Μπορεί να έχετε λοιπόν είτε λιπαρά είτε ξηρά μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής σας να έχει νιφάφες. Αυτή είναι μία σημαντική διαφοροποίηση, γιατί η πιτυρίδα δεν θεραπεύεται με τον ίδιο τρόπο όπως η ξηροδερμία. 

Πως να θεραπεύσετε την πιτυρίδα εναντίον πως να θεραπεύσετε την ξηροδερμία / αιτίες  για τις νιφάδες στο τριχωτό της κεφαλής

Πως να διαχειριστείτε την πιτυρίδα: Για να απομακρύνετε τις νιφάδες της πιτυρίδας χωρίς να ερεθίσετε το δέρμα, χρησμιμοποίηστε ένα απαλό καθαριστικό προϊόν όπως Serie Expert Instant Clear Anti-Dandruff Shampoo που έχει να κάνει με τις νιφάδες του τριχωτού της κεφαλής. Περιέχει πυριθειόνη υδραργύρου, που καθαρίζει σε βάθος το τριχωτό της κεφαλής και κατά μήκος τα μαλλιά. Η συχνή χρήση μπορεί να βοηθήσει την εξισορρόπηση των επιπέδων της υγρασίας του δέρματος και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της δημιουργίας των λευκών νιφάδων. 

Πως να θεραπεύσετε τις αιτίες της ξηροδερμίας: Θεραπεύστε το ξηρό τριχωτό της κεφαλής όπως θα κάνατε με μια ξηρή επιδερμίδα – μέσω ενυδάτωσης με το καλύτερο σαμπουάν κατά της ξηροδερμίας. Η συλλογή περιποίησης μαλλιών Nutrifier από την Serie Expert περιέχει γλυκερίνη και λάδι καρύδας: αυτή η γκάμα είναι ιδανική τόσο για την ενυδάτωση του δέρματος όσο και της ίδιας της τρίχας. Η μάσκα Nutrifier είναι δημοφιλής για την  αναπλήρωση των κατεστραμμένων μαλλιών και την καταπράυνση της ξηρότητας του τριχωτού της κεφαλής, και το σαμπουάν κατά της ξηροδερμίας είναι το αγαπημένο της μάρκας.

Άλλες αιτίες για το ερεθισμένο τριχωτό της κεφαλής 

Kάποιοι άλλοι λόγοι για την ευαισθησία του τριχωτού της κεφαλής και προτεινόμενες θεραπείες κατά της ξηροδερμίας. 

Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα εμαφανίζεται σε περιοχές του σώματος που παράγουν πολύ έλαιο , το οποίο είναι πολύ κοινό στο τριχωτό της κεφαλής, στο πάνω μέρος της πλάτης και στη μύτη. Στα μωρά είναι γνωστή ως « νινίδα », και μπορεί να πυροδοτηθεί από το άγχος, τις ορμόνες, κάποιους ερεθισμούς  (βαριά απορρυπαντικά, χημικά, διαλυτικά, κα .), από τον κρύο και ξηρό καιρό και από κάποια φάρμακα. Tα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της σμηγματορροϊκούς δερματίτιδας περιλαμβάνουν κοκκίνισμα, υπερβολική λιπαρότητα, τριχωτό της κεφαλής με λευκές/κιτρινωπές νιφάδες, μωβ μολυσμένες κυλίδες και ένα τριχωτό της κεφαλής με καούρα ή φαγούρα. Αν έχετε αυτά τα συμπτώματα πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας για μια θεραπεία κατά της ξηροδερμίας. 

Πως να θεραπεύσετε τη φαγούρα του τριχωτού της κεφαλής: Αν η φαγούρα οφείλεται σε ευαισθησία, είναι σημαντικό να απαλύνετε το τριχωτό της κεφαλής όπως και να απομακρύνετε τις υπερβολικές νιφάδες χρησιμοποιώντας το καλύτερο σαμπουάν για τριχωτό της κεφαλής με νιφάδες. Δοκιμάστε το σαμπουάν Source Essentielle Delicate  ή το σαμπουάν Serie Expert Sensi Balance shampoo , τα οποία έχουν και τα δύο σχεδιαστεί για ευαίσθητο δέρμα που είναι επιρρεπές στη δημιουργία πιτυρίδας. 

Μία άλλη αιτία για την φαγούρα και τις νιφάδες του τριχωτού της κεφαλής μπορεί να είναι η ψωρίαση, ένα χρόνιο αυτοάνοσο νόσημα που προκαλείται από έναν πιο γρήγορο από τα φυσιολογικά δεδομένα πολλαπλασιασμό των κυττάρων του δέρματος. Ως αποτέλεσμα, τα νεκρά κύτταρα συγκροτούνται σε κόκκινα, ραγισμένα και επώδυνα λέπια. Στο τριχωτό της καφαλής, μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη νέων μαλλιών και έτσι παρατηρείται αραίωση των μαλλιών γύρω από την περιοχή της φλεγμονής. Η ψωρίαση μπορεί να επαναμφανιστεί κατά τη διάρκεια της ζωής και παρόλο που δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι την προκαλεί, πιστεύουμε ότι έχει σχέση με τα γονίδια και ότι δεν είναι μεταδοτική. 

Πως να διαχειριστείτε την ψωρίαση: θεραπείες για ξηρό, ερεθισμένο και με νιφάδες τριχωτό της κεφαλής λόγω ψωρίασης μπορεί να περιλαμβάνουν την συνταγογράφηση πόσιμης θεραπείας και την τοπική εφαρμογή αλοιφών που έχουν σχεδιαστεί για να απαλύνουν τη φλεγμονή. Αν αναγνωρίζετε τα συμπτώματα της ψωρίασης ή οποιαδήποτε σοβαρή κατάσταση του δέρματος, συνιστάται σοβαρά να δείτε έναν δερματολόγο για την κατάλληλη θεραπεία.  

Επιπρόσθετα με τη συμβουλή του ειδικού, θα πρέπει να υιοθετήσετε επίσης μία ευαίσθητη καθημερινότητα περιποίησης και καθαρισμού των μαλλιών ώστε να βοηθήσετε την περιποίηση του ξηρού, ερεθισμένου και με νιφάδες τριχωτού της κεφαλής. 

Image credit: Getty Images - Tharakorn